Raad van State

Over de Raad van State

De Raad van State heeft twee belangrijke taken. Ten eerste is de Afdeling advisering onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur. Daarnaast is de Afdeling bestuursrechtspraak de hoogste algemene bestuursrechter van het land.

Werken bij de Raad van State staat voor maatschappelijke betrokkenheid, analytisch vermogen, schrijfvaardigheid en juridische expertise.

Bij de Afdeling bestuursrechtspraak komen per jaar ruim 10.000 beroepschriften en verzoeken om voorlopige voorziening binnen. Onze juristen zijn verantwoordelijk voor het vooronderzoek. Jurist bij Bestuursrechtspraak is een mooie functie voor starters. Starters werken onder begeleiding van een seniorjurist. Je schrijft conceptuitspraken die direct effect hebben op de samenleving. De uitbreiding van de Efteling, de behandeling van asielverzoeken van lhbti+’ers en het verhuren van woningen via Airbnb. Het is maar een kleine greep uit de zaken waarin de Afdeling bestuursrechtspraak de afgelopen tijd uitspraak heeft gedaan. Heel diverse zaken en alle op hun eigen manier relevant.

Voor de Afdeling advisering kun je niet als starter aan de slag. Om wetgevingsjurist te worden bij de Raad van State, volg je eerst de Academie voor Wetgeving of heb je ergens anders ervaring met wetgevingsprocessen opgedaan.

Werken bij de Raad van State betekent met beide benen in de maatschappij staan. Maar het betekent ook jezelf kunnen afsluiten om ingewikkelde juridische teksten te bestuderen.

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.raadvanstate.nl/werkenbij.

Spoorwegmuseum